B2B İş Modeli Nedir

YAZAN:

KATEGORİ:

YAYINLANMA TARİHİ:

İngilizcesiyle ‘‘Business to Business’’, Türkçesiyle ‘’Şirketten Şirkete’’ ve kısaltmasıyla ‘’B2B’’ kavramı, firmaların kendi aralarında gerçekleştirdikleri satış ve pazarlamayı ifade eden tanımdır. Bu iş modelinde üretici veya satıcı, satmak veya pazarlamak istediği ürünleri son kullanıcıya değil direk olarak şirketlere satar. B2B ana temelinde aslında şirketler sundukları hizmetlerin daha da iyileştirilme prensibini taşır.

 B2B satışları, ticari tedarik zincirinin temel bir parçasıdır; bu, işletmelerin diğer işletmelerden malzemeler (hammaddeler gibi) veya daha sonra tüketicilere satabilecekleri ürünler satın almalarının normal olduğu anlamına gelir.B2B, dünya ekonomisinde büyük bir rol oynamaktadır. Tüm B2B işlemleri, tüketici olarak satın aldığımız son şeyleri oluşturur. Yani tüketici olarak aldığımız tüm nihai ürünlerin arkasında B2B yapmak zorunludur. Ürün tüketici için son kullanım haline gelene kadar firmalar kendi aralarında bir alış, satış ve pazarlama yapmalıdır. B2B’ye örnek verecek olursak Apple buna en iyi örnektir. Çünkü Apple ürünlerini üreteceği zaman camı başka firmadan, çipi bir başka firmadan alarak başka firmalarla B2B oluşturur.

B2B olup olmadığını nasıl anlarız?

Bir işlemin B2B olduğu (B2C yerine) oldukça açık görünse de bu satışları doğrudan tüketiciye yapılan satışlardan ayıran birkaç faktör vardır. En önemli göstergelerden biri satışın yüksek değeridir. B2B satışları daha az olduğu için yüksek iletişimde uzun hacimde yüksektir. Bu yüzden müşteriyle B2B’de daha sıkı bağ kurulur. Örneğin bir perakende satış mağazasının müşterisi çoktur. Fakat alımlar yüksek hacimli değildir. Ama fabrikadan toptan alım yapan tedarikçiler sürekli alım yapmazlar fakat alımları yüksek değere sahiptir. B2B arası satışlar genellikle daha fazla miktarda yüksek fiyatlı mallardır ve önemli ölçüde daha yüksek bir değere sahiptir.

Sonuç olarak işletmenin değerini yükseltmek ve yüksek hacimli işler yapmak istiyorsak B2B yapmak zorundayız. Bunun nasıl yapıldığını bilmiyorsak B2B yapılan ortamlarda bulunmak bizi buraya taşıyacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir